donderdag, juni 13, 2024
spot_imgspot_img

Digitaal stuurbrevet verhoogt veiligheid en vereenvoudigt aanvraagproces voor watersporters

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne heeft aangekondigd dat stuurbrevetten binnenkort digitaal worden. Dit betekent dat er geen papieren meer nodig zijn. Een stuurbrevet is nodig om een pleziervaartuig op open water te besturen.

Het omvat kennis van navigatie, veiligheid op zee en andere onderwerpen die nodig zijn om een schip veilig te kunnen besturen. Jaarlijks worden er zo’n 3.500 Belgische en nog eens 3.500 internationale stuurbrevetten uitgereikt. De aanvraag wordt nu digitaal, waardoor het proces veel sneller verloopt. Watersporters hoeven alleen nog maar een medisch attest zelf aan te leveren. De andere gegevens worden automatisch digitaal verzameld.

Het digitale stuurbrevet kan worden opgeslagen op een smartphone en is makkelijk controleerbaar door inspectiediensten en scheepvaartpolitie via een QR-code, waardoor de veiligheid wordt verhoogd. De oude papieren brevetten blijven geldig, maar houders van een oud papieren brevet kunnen gratis en eenvoudig een digitaal brevet krijgen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een app waarmee watersporters alle nodige informatie en documenten centraal bij de hand hebben.

De Minister gaf deze aankondiging bij de start van de Maand van de Pleziervaart in Oostende. Watersport aan de kust groeit snel, mede dankzij initiatiedagen georganiseerd door Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV), Sport Vlaanderen, de watersportclubs en vaarscholen. Minister Van Quickenborne zei: “Watersport aan de kust is aan een heuse opmars bezig. Na het recordjaar 2021 telde WWSV in 2022 26.796 leden. Dat komt enerzijds dankzij rolmodellen als zeilster Emma Plasschaert, maar ook dankzij een democratisering van de sport.”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments