woensdag, juli 24, 2024
spot_imgspot_img

Dierenrechtenactivisten slaan alarm over geplande zalmkwekerij in Oostende

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Dierenrechtenorganisaties in België hebben bezwaren geuit tegen een geplande zalmkwekerij van het Noorse bedrijf Columbi Salmon in Oostende. Het bedrijf wil de grootste Europese zalmkwekerij bouwen, waar jaarlijks 12.000 ton zalm in tanks aan land gekweekt zal worden.

De dierenrechtenactivisten vrezen dat de zalmen in de kwekerij zullen lijden onder een soort batterijsysteem en dat het bedrijf geen antwoord kan geven op vragen over de impact op de omgeving. Ook stellen ze dat de vergunning is verleend zonder dat een milieueffectenrapport is opgesteld.

Het bedrijf heeft al een vergunning van de provincie West-Vlaanderen op zak, maar de dierenrechtenorganisaties gingen in beroep bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De minister moet nu een beslissing nemen over de vergunning. Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bite Back hebben samen met Sea Shepherd Belgium, Climaxi vzw, GAIA en een groep activisten actie gevoerd tegen de komst van de kwekerij. Ze klagen niet alleen het dierenleed aan dat de zalmen in de kwekerij zouden moeten ondergaan, maar stellen ook vragen over de impact op de natuur en de omgeving.

De activiteiten van Columbi Salmon in België komen op een moment waarop er steeds meer zorgen zijn over de impact van zalmkwekerijen op het milieu en het dierenwelzijn. In veel kwekerijen worden zalmen gehouden in beperkte ruimtes en blootgesteld aan ziektes, parasieten en chemicaliën. De impact van de kwekerijen op het milieu wordt ook steeds meer bekritiseerd, omdat er veel afvalwater, slib en chemicaliën in de omliggende wateren terechtkomen.

Het is nog niet duidelijk wanneer minister Demir een beslissing zal nemen over de vergunning voor de kwekerij van Columbi Salmon. Het is ook onduidelijk of het bedrijf aanvullende informatie zal verstrekken over de vragen die zijn gerezen over het project.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments