vrijdag, mei 17, 2024
spot_imgspot_img

Dierenasiel in Oostende bereikt maximale capaciteit en vreest zomerpiek

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – Het Blauwe Kruis, een dierenasiel gevestigd in Oostende, maakt zich ernstig zorgen over de grote toestroom van dieren. Fabrice Goffin, voorzitter van de Raad van Bestuur, geeft aan dat voor het tweede opeenvolgende jaar de maximumcapaciteit al is bereikt, terwijl de traditionele piekperiode van de zomer nog moet komen.

“Bovendien is er een afname van het aantal mensen dat een huisdier wil adopteren. Als deze trend zich voortzet, zullen we deze zomer gedwongen zijn om geen nieuwe dieren meer op te nemen.”

Momenteel verblijven er maar liefst 61 katten en 31 honden in het Blauwe Kruis in Oostende. “We hebben nog maar drie plaatsen beschikbaar en zitten dus bijna aan onze maximale capaciteit. Elke dag ontvangen we verzoeken voor opvangplekken”, aldus voorzitter Fabrice Goffin. Hij voegt eraan toe: “Te veel mensen zien huisdieren als objecten of hebbedingetjes, en helaas zijn de dieren zelf daar het grootste slachtoffer van.”

Het aantal aanvragen voor het afstaan van een hond bij het Blauwe Kruis heeft in de eerste vier maanden van 2023 al een absoluut record bereikt. “Dit jaar hebben we al 78 aanvragen ontvangen. We krijgen tegenwoordig tot drie keer meer aanvragen dan voor de coronacrisis”, vervolgt Fabrice. “In eerste instantie dachten we dat mensen aan het einde van de coronaperiode sneller afstand wilden doen van hun huisdieren, zodat ze hun vrijheid konden herwinnen. Maar dit jaar, zonder enige invloed van corona, zien we opnieuw een toename.”

“Daardoor hebben we in Oostende nu al bijna onze maximale capaciteit bereikt, nog voordat de zomerpiekperiode aanbreekt. Tijdens de zomer vertrekken mensen op vakantie of maken ze nieuwe plannen, en soms past een huisdier daar niet in. Daarom leggen we als organisatie sterk de nadruk op adoptie.”

Helaas is het aantal adoptieaanvragen sterk afgenomen. “Vroeger ontvingen we ongeveer vijf aanvragen per dag, nu slechts ongeveer vijf per week. Als deze trend zich voortzet, zullen we deze zomer gedwongen zijn om geen nieuwe dieren meer op te nemen. Dit brengt het risico met zich mee dat dieren worden gedumpt langs de weg, mishandeld worden of zelfs geëuthanaseerd zullen worden.”

Het Blauwe Kruis en andere dierenasielen zijn van mening dat de manier waarop mensen naar dieren kijken een van de oorzaken is van dit probleem. “Mensen moeten goed nadenken voordat ze een dier in huis nemen. Het is geen product dat je koopt, maar een levend wezen dat tijd en liefde nodig heeft.”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

4 REACTIES

  1. Wel, wij hadden graag een hond en/of kat geadopteerd en dienden vorig jaar een aanvraag bij het BK in Oostende in. We kregen te horen dat ons gezin geen match was. We hebben nochtans plek genoeg (hoeve 5000m2) , zijn vaak thuis en hebben reeds enige ervaring. Nu ja, we zijn nog steeds vragende partij, maar het initiatief tot nemen contact, leg ik nu graag bij het BK.

  2. Heb zelfde ervaring. Zij willen altijd de perfecte match en stellen hoge eisen. Wij hebben altijd hond gehad, en 3 adopties. We weten best wel wat we aan kunnen. Je komt er ook zomaar niet meer binnen om de dieren te zien. Alle begrip, maar ik heb er ook geen zin meer in. Ik ben ook kieskeurig! De fokkers stellen geen vragen! Die verkopen! Misschien beter de fokkers asiel- of terugnameplicht opleggen?

  3. Men moet eerst een vragenlijst invullen, dan kan je (wanneer men je antwoord) op internet een hond kiezen,je kan alleen deze hond gaan bekijken, het zou kunnen dat het gewoon met die hond niet klikt maar je an geen andere honden zien.Spijtig want misschien is er wel een andere hond die wel bij je past en waarmee je een band krijgt.Spijtig want die hond krijgt dus geen kans.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments