zaterdag, juli 13, 2024
spot_imgspot_img

Derde Jaarrapport Ombudsdienst: Oostende maakt progressie, maar er is nog werk aan de winkel

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Het derde jaarrapport van de Ombudsdienst van Stad Oostende is onlangs gepubliceerd. Ombudsvrouw Griet Landuyt kijkt terug op de behandelde klachten en doet aanbevelingen om de dienstverlening te verbeteren.

Het rapport laat zien dat er in 2022 opnieuw meer mensen de weg hebben gevonden naar de Ombudsdienst, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering.

In totaal kwamen er 349 meldingen en klachten binnen bij de Ombudsdienst. Daarvan werden er 140 tweedelijnsklachten onderzocht door de Ombudsvrouw. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het eerste jaar van de Ombudsdienst, toen er slechts 70 tweedelijnsklachten werden onderzocht. Dit kan gezien worden als een positieve ontwikkeling, maar het is ook zorgwekkend dat er nog steeds zoveel klachten zijn over de dienstverlening van de stadsdiensten.

Het rapport laat ook zien dat er minder gegrond of terecht werd geklaagd dan in voorgaande jaren. Slechts in 16% van de onderzochte tweedelijnsklachten werd een fout of tekortkoming door de stadsdiensten vastgesteld, terwijl dat in 2020 nog in 40% van de behandelde klachten het geval was. Dit lijkt een positieve ontwikkeling, maar het kan ook zijn dat klachten niet serieus genoeg worden genomen door de Ombudsdienst.

Het is ook opvallend dat een kwart van de onderzochte klachten na onderzoek ongegrond bleek te zijn. Dit kan erop wijzen dat er nog steeds een gebrek aan transparantie en communicatie is tussen de diensten en de burgers. Bovendien is het zorgwekkend dat er nog steeds veel klachten zijn over de dossieropvolging, communicatie en/of informatieverstrekking. Dit zijn immers essentiële onderdelen van de dienstverlening van de stadsdiensten.

Hoewel de Ombudsdienst een belangrijk instrument is voor de burgers om hun klachten en problemen aan te kaarten, blijkt uit het rapport dat er nog steeds veel ruimte is voor verbetering. Het is belangrijk dat de diensten de aanbevelingen van de Ombudsvrouw serieus nemen en actie ondernemen om de dienstverlening te verbeteren. Alleen zo kunnen de burgers in Oostende rekenen op een kwalitatief hoogwaardige dienstverlening die hen in staat stelt om hun dagelijkse leven gemakkelijker en beter te maken.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments