zondag, april 21, 2024
spot_imgspot_img

De Lijn zwaait oude kusttrams uit na 40 jaar trouwe dienst

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

De Lijn neemt binnenkort afscheid van de vertrouwde oude kusttrams die al 40 jaar lang de kustlijn van Oostende sierden. Hoewel ze hun beste dagen achter zich hebben gelaten, zijn deze iconische trams nog steeds geliefd bij velen.

De oude generatie BN-ACEC kusttrams, beter bekend als BN’s, maakte hun debuut vier decennia geleden en werden een herkenbaar symbool van Oostende. Momenteel zijn er nog 12 van deze nostalgische trams in gebruik, naast de 48 nieuwe kusttrams die De Lijn de afgelopen jaren heeft geïntroduceerd.

De nieuwe trams hebben zich snel aangepast aan het kustlandschap. Dit markeert het juiste moment om afscheid te nemen van de oude garde. Hoewel ze misschien minder comfortabel zijn en de tand des tijds hebben doorstaan, blijven deze trams erg populair, niet alleen bij de technici en chauffeurs van De Lijn, maar ook bij het grote publiek.

Om dit moment te markeren, plant De Lijn een feestelijk hommage-evenement op zaterdag 23 september. Het publiek is van harte welkom tussen 13 en 18 uur op de tramstelplaats aan de Nieuwpoortsesteenweg 110 in Oostende. Het wordt een dag om herinneringen op te halen en waardering te tonen voor deze trouwe dienaren van het openbaar vervoer.

Drie van de BN-voertuigen krijgen een tweede leven en worden opgenomen in de erfgoedcollectie van vzw Meta, de erfgoedkoepel van De Lijn. Ze zullen een nieuwe thuis vinden bij de lokale Meta-vereniging TTO Noordzee en zullen op speciale gelegenheden weer de rails op gaan om nostalgische ritjes te maken.

Deze afscheidsceremonie markeert het einde van een tijdperk, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk voor het openbaar vervoer in Oostende.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

4 REACTIES

  1. Zoals een deel van andere trams werden deze volledig gerecycleerd.
    Het zou kunnen dat uw nieuwe wagen een deel van de kusttram bevat…

    Er blijven nog 3 trams over die naar een vzw gaan om jaarlijks wat rondritten te maken of te huren voor een special evenement(huwelijk, verjaardag, etc)

    Er is ook sprake dat Plopsaland een tram gekocht heeft om een stuk( als decor) ervan te integreren in een nieuw stuk van hun pretpark.

    Voor de liefhebbers, de Waalse tegenhanger in originele versie, kan men nog altijd zien op de premetro in Charleroi…Allen daarheen

  2. Ces trams nous ont rendus de grands services pendant plus de 40 ans. Je me souviens de leur mise en service que Monsieur le Ministre des Communications de l’époque ” Herman Decroo a conduit une des premières motrices. J’espère que les nouvelles motrices CAF sont en nombre suffisant pour assurer la demande pendant les mois de juillet et d’août ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments