maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Cultuurraad uit scherpe kritiek op verplaatsing Dikke Mathille

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

In een recente ontwikkeling rond het iconische kunstwerk Dikke Mathille heeft de Oostendse cultuurraad haar standpunt bekendgemaakt, en het is verre van positief. De raad heeft een kritisch advies uitgebracht met betrekking tot de voorgestelde verplaatsing van Dikke Mathille, waarbij de nadruk ligt op het gebrek aan overleg en het gevoel dat de Oostendenaar “iets door de strot wordt geduwd.”

Dikke Mathille, een bekend kunstwerk in Oostende, zou volgens een recent besluit van het schepencollege verplaatst worden naar de sokkel bij het Kursaal. Dit besluit kwam opvallend snel na een gemeenteraadsvergadering waar werd beloofd dat de mening van elke Oostendenaar gehoord zou worden.

De cultuurraad heeft echter duidelijk gemaakt dat ze het gebrek aan overleg betreuren. Ze stellen dat er geen adviesvraag aan hen is voorgelegd en dat er weinig overleg heeft plaatsgevonden met zowel hun organisatie als de Oostendenaar in het algemeen. Dit heeft geleid tot aanzienlijke ontevredenheid bij de lokale bevolking.

Daarnaast wijst de cultuurraad erop dat Dikke Mathille sinds 2005 een beschermd monument is en sinds 2009 als bouwkundig erfgoed wordt erkend. Ze benadrukken dat de voorgestelde verplaatsing naar de sokkel bij het Kursaal zou resulteren in een verlies van waarde en zichtbaarheid voor het kunstwerk.

Een interessant punt dat naar voren wordt gebracht, is de eigendom van het beeld, dat toebehoort aan de NV EKO (Kursaal). De cultuurraad stelt de vraag of het niet de eigenaar is die de aanvraag tot verplaatsing moet indienen.

De cultuurraad sluit af met de uitspraak dat bij het plaatsen van kunstwerken in de publieke ruimte rekening moet worden gehouden met een draagvlak bij de bevolking, waarbij volledige en correcte informatie de basis is.

Deze kritiek van de cultuurraad benadrukt het belang van transparantie en inclusiviteit in culturele besluitvorming in Oostende. Het is aan de lokale autoriteiten en betrokken partijen om deze zorgen serieus te nemen en te zorgen voor een meer inclusieve aanpak bij toekomstige beslissingen.

bron: kw.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

  1. Moeten we niet voor een verplaatsing stemmen om een tegenreactie te krijgen ? Kijk naar de vuurtoren..
    Ook die heeft nog steeds niet de volledige lichtcapaciteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments