maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Buurtbewoners Oostende slepen Groep Versluys voor de rechter

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – Een nieuwe juridische strijd ontvouwt zich in Oostende, waar buurtbewoners Groep Versluys voor de rechter dagen. Het dispuut draait om de verkoop van gronden achter Oosteroever, het Vuurtorendok genaamd, waar plannen zijn voor een dozijn nieuwe woontorens.

Groep Versluys, die de grond voor 21 miljoen euro verwierf, wil met de bouwwerken van start gaan. Echter, er is een conflict ontstaan over de naleving van een Koninklijk Besluit uit 1976 dat het gebied als cultuurhistorisch landschap beschouwt en de bouw beperkt.

De bewoners, die anoniem willen blijven, stellen dat Oostende teveel gronden aan ontwikkelaars verkoopt en dat dit ten koste gaat van de stad en haar inwoners. Ze beweren dat Groep Versluys hen beschuldigt van ’tendentieuze en onjuiste informatie’. Het is nu aan de rechter in Brugge om deze twist te beslechten.

In het middelpunt van dit debat staat de stad Oostende, die de gronden in 2018 aan Versluys verkocht. Op dat moment kampte de stad met financiële uitdagingen, waaronder stijgende kosten voor leeflonen en equivalenten leefloon. Hoewel de verkoop van openbare ruimte de stad een broodnodige financiële impuls heeft gegeven, roept het de vraag op of dit de juiste benadering is.

Volgens Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs is het tijd voor een meer gebalanceerde aanpak, zoals het gebruik van erfpacht om voorwaarden te stellen aan ontwikkelaars. Dit zou een mix van sociale woningen, betaalbaar vastgoed en luxe woningen kunnen vereisen, waardoor de stad op lange termijn een evenwichtige en inclusieve omgeving behoudt.

Advocaat Stijn Verbist benadrukt dat de stad Oostende in een lastige positie verkeert, met zowel een verplichting om het algemeen belang te dienen als een contract met Groep Versluys. Het geschil toont de clash van belangen: woningnood tegenover het recht op wooncomfort, geldnood van de stad tegenover winst voor bedrijven, en meer.

De uitkomst van deze rechtszaak zal niet alleen bepalend zijn voor de toekomst van het Vuurtorendok maar ook voor het bredere debat over de ontwikkeling van Oostende en hoe de stad haar uitdagingen en kansen beheert.

bron: hln.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

8 REACTIES

 1. Ik zou het argument woningnood toch niet gebruiken als stad. Toch niet voor deze ontwikkelingen, weinig betaalbare woningen , veel 2e verblijvers. Mag allemaal maar doe aub niet of dit woningen zijn voor de Kistbewoners.

 2. Vuurtoren Zuid is zonder enige vergunning met bulldozers bouwrijp gemaakt. De stads ambtenaar die dit constateerde is persoonlijk bedreigd geweest. Vele maanden later is de bovenste laag er terug afgeschraapt en ligt nu als een duin bouw afval naast het terrein. Het hekwerk is illegaal geplaatst en moet weg. De veroordeling hangt uit. De Stad gaat in beroep? Versluys beweert dat er bij de aankoop “bouwgarantie” is gegeven? Hoe kan dat als er geen officiële vergunning is? De stad vreest schadevergoeding als het niet doorgaat. Waarom? Waar staat dat beschreven? Steun onze actie aub. Nu kunnen we de zaak nog keren. Na de verkiezingen gaan ze vol gas door.

 3. En wat met het verkeer zoveel bewoners met elk een auto hoe moeten al die auto’s daar weg geraken of gaan ze op kosten van de belastingbetaler wij dus een tunnel onder de tramlijn maken.

 4. We zijn blij dat er in de pers en op televisie aandacht wordt besteed aan de wantoestanden die zich afspelen in Oostende rond het natuurgebied Vuurtoren Zuid. Hierbij enkele aanvullingen die een duidelijker beeld geven van de weinig correcte manier waarop overheid en promotor dit megaproject trachten door te drukken
  1. Dhr. Tommelein verdraait de werkelijkheid: het RUP en de MER die betrekking hebben op Vuurtoren Zuid zijn gestart tijdens zijn bewind. Doen alsof alles “geregeld” is door zijn voorganger Vande Lanotte is onjuist. Er is nog niets officieel goedgekeurd.
  2. Er wordt gedreigd met “schadevergoedingen”. Dat kan alleen als er “bouw garanties” zijn gegeven bij de aankoop van de gronden. Gezien de enorme omvang van dit project moet dat ergens op papier staan maar de Stad Oostende weigert dit te delen ondanks de “openbaarheid van bestuur” regels.
  3. De schaal en omvang van de wedstrijd waarnaar wordt verwezen in de pers heeft niks van doen met de 160.000m2 die men vandaag wil realiseren.
  4. Versluys heeft Vuurtoren Zuid bouwrijp gemaakt en er zijn omheiningen rond verankerd. Voor het eerste misdrijf is de zaak aanhangig bij de rechtbank van Kortrijk.
  5. Op 15/11/2022 hebben 5 vaste bewoners van het nabijgelegen Militair Hospitaal een Milieustakingsvordering ingediend tegen al die illegale activiteiten op Vuurtoren Zuid. Prompt kregen de 5 bewoners en de MILHO-vereniging brieven waarin met zware schadevergoedingen werd gedreigd.
  6. Begin 2023 heeft de Stad plots een “tijdelijke” goedkeuring van 3 (drie) jaar gegeven voor de hekken waartegen met succes geprocedeerd is, maar de Stad Oostende is in beroep gegaan.
  We kunnen nog een tijdje verder gaan over het geregistreerd afdreigen van stadsambtenaren enzovoort, maar dat zou ons te ver leiden in een eerste reactie.
  Met vriendelijke groeten,
  Het Red Vuurtoren Zuid Team.

 5. Na instroom leefloners zou iedereen blij moeten zijn dat daar meer belastingsbetalers komen wonen.ik wil in ieder geval niet in deze onveilige stad gaan wonen

 6. Wij komen niet meer naar Oostende of naar de Belgische kust. Het is de lelijkste kust van Europa. De enige oplossing voor een duurzame toekomst is het afbreken van de hoogbouw langs de kustlijn en de duinengordel herstellen.

 7. Ik rolschaats erg graag op de Zeedijk van Oostende naar Middelkerke of zelfs Nieuwpoort (of terug). Oostende was een mooie stad maar de 30 km/h begrijp ik niet qua motivatie want ik had daar altijd familie wonen (Deleu’s) en die hadden vroeger minder angst om te fietsen en auto te rijden dan nu. Maar vooruitgang hou je ook niet tegen, ik begrijp dus beide kanten maaar niet het aantal
  politico en hun verloningen in België. +je

 8. Oostende is ondanks deze problematiek die moet worden aangepakt en opgelost de beste stad van west Europa en ik verklaar mij nader:
  1. Ze beschikken winter en zomer over een cultuur aanbod – Een bibliotheek aanbod.- Een cinema en filmfestival!
  2. Ze beschikken winter en zomer over een sport aanbod op alle vlakken – Nieuw Zwembad , voetbalstadion, paarden hippodroom…
  3. Er zijn tal van sociale activiteiten en mogelijkheden
  4. Er is nog steeds een zeehaven (die wel moet aangepakt worden)
  5. Er is een luchthaven
  6. Er is een industrieterrein nabij (werk is belangrijk!)
  7. Er zijn taxi’s, steps en deelwagens aanwezig
  8. Er zijn twee kwalitatieve ziekenhuizen aanwezig
  9. Een Oostendenaar staat gekend voor zijn verdraagzaamheid
  10. Een Oostendenaar is niet alleen een harde werker maar ook nog eens flexibel in de omgang en spreekt meestal meerdere talen…
  KORTOM OOSTENDE HEEFT ALLES WAT EEN ANDER NIET HEEFT!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments