maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Brits energiebedrijf bouwt groot batterijpark in Oostende

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

In de haven van Oostende wordt momenteel een groot nieuw batterijpark gebouwd door het Britse energiebedrijf Centrica. Dit park zal een significante hoeveelheid batterijen bevatten die in de eerste plaats ingezet zullen worden om het Elia-hoogspanningsnet in evenwicht te houden.

De batterijen kunnen razendsnel laden of ontladen wanneer overschotten of tekorten dreigen. Daarnaast kunnen ze ook hernieuwbare energie opslaan voor momenten waarop er geen wind of zon is. Het batterijpark zal een opslagcapaciteit van 48 megawattuur hebben, wat genoeg is om gedurende twee uur 48.000 gezinnen van stroom te voorzien.

Centrica is het grootste energieleverancier van het Verenigd Koninkrijk via haar dochterbedrijf British Gas en heeft als doel om tegen 2026 voor 1 gigawatt aan flexibel stuurbare installaties zoals batterijen te hebben. Het Belgische batterijpark is het eerste overzeese project van Centrica in zijn soort. Het bedrijf nam in 2017 het Antwerpse groeibedrijf Restore over, gespecialiseerd in industriële vraagsturing, en kreeg zo een portfolio in beheer van flexibele installaties bij bedrijfsklanten. Centrica ziet België als een aantrekkelijke markt, vooral omdat er in de toekomst een grote capaciteit aan kerncentrales zal uitgaan en er dan nood zal zijn aan flexibel inzetbare bronnen.

Dit batterijpark heeft een grote impact op Oostende en op België als geheel. Het toont aan dat Oostende en België investeren in duurzame energie en klaar zijn om flexibel in te spelen op veranderingen in de energiemarkt. Het batterijpark zal niet alleen zorgen voor meer stabiliteit op het Elia-hoogspanningsnet, maar ook helpen om de stroomvoorziening voor duizenden huishoudens veilig te stellen.

Bron: Tijd.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments