donderdag, april 25, 2024
spot_imgspot_img

Bewoners Sky District in Oostende ergeren zich aan piepende tramsporen: “Lawaai duurt bijna de hele dag”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Een groeiend aantal bewoners in het Sky District van Oostende trekt aan de alarmbel vanwege het aanhoudende geknars en gepiep van de tramwielen op de sporen. Ze klagen over de constante overlast en vragen om oplossingen voor dit geluidsprobleem dat hun levenskwaliteit aantast.

OOSTENDE – Inwoners van het Sky District, gelegen naast het tramstation in Oostende, hebben genoeg van het storende geluid van tramwielen op de sporen. Met de geplande ontwikkeling van bijna 500 appartementen in dit gebied tegen eind 2025, groeit het ongenoegen onder de bewoners. Het gepiep en geknars van de wielen op de tramsporen maakt het onmogelijk om van hun terrassen te genieten of met open ramen te slapen.

Een voortdurende ergernis
Het geluidsprobleem doet zich voor wanneer trams de bocht nemen naar het tramstation. In de zomer passeert elke tien minuten een tram, terwijl dit in de winter elke twintig minuten is. “De trams maken niet alleen geluid wanneer ze de bocht nemen, maar ook tijdens het wisselen van richting op een apart circuit. Met maar liefst 13 bochten is er bijna om de vijf minuten sprake van dit hinderlijke geluid,” legt een van de bewoners, Marc Hendrickx, uit. Hij heeft zelf geluidsmetingen gedaan die aanzienlijk boven de normale decibelwaarden liggen, met pieken tot 84 decibel gedurende 36 seconden.

Bewoners vragen om actie
De bewoners hebben aangegeven dat het geluid de hele dag aanhoudt, vanaf de eerste tram om 4.30 uur tot 1 uur ’s nachts. Zelfs op hogere verdiepingen lijkt het geluid niet af te nemen. Ze hebben verschillende keren contact opgenomen met De Lijn, maar het antwoord is steeds hetzelfde. De bewoners willen dat de stad ingrijpt en vragen om de mogelijkheid van structurele oplossingen, zoals smeerpotten. Ze dringen aan op een ontmoeting met zowel de stad als De Lijn om dit probleem aan te pakken.

Reactie van de autoriteiten
Milieuschepen Silke Beirens van de stad Oostende reageert op de klachten en stelt dat de stad niet bevoegd is om op te treden. Ze verwijst naar de dienst Omgevingshandhaving van de politie en het departement Vlaanderen, die alleen geluidsmetingen kunnen uitvoeren bij bedrijven of exploitaties die onder Vlarem II vallen. De Lijn valt niet onder deze categorie, dus werd de klacht doorverwezen naar De Lijn voor verdere opvolging.

De Lijn heeft gereageerd op de klachten van de bewoners en legt uit dat het piepende geluid wordt veroorzaakt door het slippen van de tramwielen op de sporen in de bochten. Ze hebben een systeem van railkopsmering geïmplementeerd om het geluid te verminderen, maar volledige eliminatie is niet mogelijk vanwege de middelpuntvliedende kracht die optreedt wanneer de tramwielen de rails raken. De intensiteit van het geluid varieert ook afhankelijk van de weersomstandigheden.

bron: kw.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

27 REACTIES

 1. Bewoners van het Marie Joséplein en omgeving hebben dat ‘storend geluid’ al altijd. Hun levenskwaliteit wordt dus ook aangetast … zij klagen alleen minder. Het is zoals overlast van vliegtuigen, je weet dat als je daar gaat wonen.

  • Heel juist gezegt ik heb k jaren gewoond dicht bij station ook nooit geen last van gehad o k niet van der boten af en toe hoorde je ook een
   Nu wonen we aan westerkwartier horen we dagelijks de vliegtuigen maar klagen er niet van en in de zomer elke maandag de paarde koers en voetbal stadion horen we ook als er voet is
   Dat is iets dat ge weet als ge kiest om er te wonen
   Na een tijd word ge da gewoon

 2. Ja ik denkt toch over zoiets gepraat mag worden ..En als ze nu e rlagen of niet ????En waarom verwijzen andere klagen zo niet ???????,

  • Kijk eerst waar je gaat wonen
   Als ge een dikke envelop geeft verleggenze het station mischien
   De bewoners van de Marina Mercator hebben al jaren last van betonmolens ,kranen ,enz tijdens de bouw van uw shit torens wij reclameren toch niet en wij woonden er voor jullie

 3. We hebben er acht jaar gewoond, en zijn er verhuisd door de overlast van de afbraak van de school, en de bouw van de appartementen waaruit ze nu klagen. Wij hebben nooit last gehad van tram of trein of bus, noch van de bars van plezier die ook tot de buurt horen. De politieke klasse van Oostende heeft ervoor gekozen ($$$$$) om luxe-appartementen op een volkswijk toe te laten, bij een knooppunt van openbaar vervoer. Inschattingsvermogen nul dus. Idem in de Langestraat, dé uitgangsstraat van Oostende slopen ze een cinema om bejaardenflats te installeren. En op Oosteroever offeren ze de helft van een vissersgebied op voor luxe-appartementen, waar ze nu klagen over de aanwezige visnijverheid. KNAP BESTUUR IN OOSTENDE.

 4. Als je investeerd in een appartement ga je toch even naar de buurt kijken , en je stelde vast dat er op 200 meter een trein station is en een tram station , alsook op 500 meter bus station , een Delhaize achter de hoek , en wat verder een haven .weet je toch dat er daar activiteit is = geluid , en zijn de ramen daar niet volgens de wettelijke normen van isolatie .

 5. Oei oei zo prijzige app, dan moeten die heel slecht geïsoleerd zijn, hebben zij dan geen dubbel of driedubbel glas en de isolatie van de muren????

 6. Eerst informeren voor te kopen . Trams rijden er al tientalle jaren . En ijzer op ijzer maakt geluid . Stel de bewoners die klacht neerleggen , alle dagen met een oliespuit de rails in te olieen. Dan hebben ze wat te doen ipv klagen en zagen

 7. Ik woon daar ook, op een lagere verdieping en heb helemaal geen last van de Kusttram, bovendien zijn de appartementen dusdanig geïsoleerd dat als de ramen dicht zijn je NIKS hoort.

 8. Ik ben bewoner van de sky en wist vooraf perfect dat er een station lag , een haven en nog voor twee jaar verdere bouw van een toren en een hotel. Dit alles is inderdaad lawaaimakend en als het raam openstaat (meestal) dan is dat wat storend. Maar: doe alle ramen dicht en je hoort … niks. Dus beste medebewoner: beetje dimmen aub en besef dat je bevoorrecht bent als je zo’n appartement kan betalen !

 9. Dus, als er ergens iets fout gaat of kan verbeterd worden, en je durft je mond open doen, ben je een zagavent!!! Wie zijn hier dan de onverdraagzamen???????

  • Euhhh….. Er gaat niets fout.
   Men gaat niet een hele infrastructuur van een stad veranderen omdat een paar pipo’s niet nagedacht hebben voor dat ze een “duur” appartement gekocht hebben waardoor de helft van de vismijn werd afgebroken, dan zagen voor het licht van de lange nele, en nu dit ???
   Dat ze hun appartement verkopen, en een studiootje kopen in Dubai voor die prijs en dat die torens terug afgebroken worden.

 10. Als je appartement koopt of huis,dan bekijk je toch de omgeving. Kies voor de sky Towers dan wee t je dat daar het station is,dat de tram daar voorbij rijdt, dat er daar druk verkeer is.wat is het volgende. Dat bij veel wind de masten van de boten inde dokken lawaai maken. Ga in het bos of op de buiten gaan wonen. Dan zullen de vogeltjes nys@@misschien te veel fluiten.

 11. We wonen in het Sky district op een lagere verdieping en waren even verrast door het artikel.
  Mijn vriendin is een echte Oostendse geboren en getogen op het Hazegras. Ikzelf woon intussen al 12 jaar in Oostende. We hebben samen voor dit centraal gelegen appartement gekozen net omdat het dicht bij alle mogelijke openbaar vervoer en dicht bij het stadscentrum ligt. We wisten dus ook dat we op ons terras de trams zouden horen maar in vergelijking met veel andere plekken in Oostende valt deze geluidsoverlast goed mee. Met deze wil ik even de vooringenomenheid wegnemen dat we hier allemaal rijke stinkerds, aangespoelden en klagers zijn … Er wonen hier dus ook mensen van Oostende die heel erg tevreden zijn dat ze na lang hard werken op een mooie locatie kunnen genieten van hun aankomende oude dag.

 12. Ik stoor mij aan al die nachtwinkels en bizarre supermarkten waar van alles rondhangt dat Oostende zeker niet ten goede komt. Wat doet Oostende : ze premies geven. Er nog méér toelaten. Dat hoort bij een multiculturele stad. Euh, Oostende wàs niet multicultureel dat hebben ze ons opgedrongen. Maar daar hoor je die rijke onderkruipers niet over klagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments