maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Banenverlies bij Daikin Oostende: 600 tijdelijke contracten worden niet verlengd

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – Vrijdag laatstleden bracht een sombere boodschap voor de werknemers van Daikin Oostende, aangezien het bedrijf aankondigde dat bijna 600 tijdelijke contracten niet verlengd zullen worden. Een harde klap voor de betrokken werknemers en een schok voor de stad Oostende, waar Daikin al 50 jaar een prominente aanwezigheid heeft.

Het lijkt een tragische wending voor een bedrijf dat eerder dit jaar nog grootschalige aanwervingscampagnes voerde om de vraag naar Daikin-producten bij te houden. Overuren en nachtwerk waren geen uitzondering, allemaal in het belang van de verkoop.

De populariteit van Daikin-producten steeg met de hoge gasprijzen in Europese landen die premies aanboden voor hun energiezuinige systemen. Echter, de gasprijzen daalden, en veel van deze premies werden afgeschaft of verminderd. Sommige landen bieden nu premies voor gasboilers, wat volgens het ABVV (de vakbond bij Daikin) een keerpunt betekende voor de verkoop. De verkoopcijfers begonnen te dalen, terwijl de voorraden maand na maand opliepen. Niettemin verzekerde Daikin dat er geen reden tot paniek was en dat de toekomst rooskleurig bleef.

Maandenlang vroeg het ABVV om zekerheid over de noodzaak van de massale aanwervingen. Telkens weer stelde de directie de vakbonden gerust dat elk tijdelijk contract cruciaal was om de toekomst te waarborgen.

De gevolgen van deze beslissing zijn aanzienlijk. De hoge voorraden dwingen het bedrijf om afscheid te nemen van 600 tijdelijke arbeiders. Werknemers moeten nu langer stempelen, en er wordt massaal bespaard op kosten. Bedienden die al jaren als subcontractor werkten, worden plotseling geconfronteerd met vertrek.

De impact is niet beperkt tot banenverlies. De geplande opstart van de nieuwe lijn, de R7, die oorspronkelijk gepland was voor oktober 2023, wordt uitgesteld tot april 2024. Daikin investeert nu in een nieuwe vestiging in Polen die vergelijkbare producten als Daikin Oostende zal produceren.

Vandaag vindt er sociaal overleg plaats, waar de vakbonden antwoorden eisen op deze onverwachte ontwikkelingen.

Het 50-jarige jubileum van Daikin wordt dit jaar gevierd in Oostende, maar de schaduw van het banenverlies werpt een sombere toon over dit jubileumfeest.

De werknemer die deze informatie deelde, wenst anoniem te blijven, wat aangeeft dat de gevolgen van deze beslissing diep worden gevoeld door degenen die er direct bij betrokken zijn.

Dit nieuws werpt serieuze vragen op over de economische stabiliteit van Oostende en de toekomst van haar arbeidsmarkt. Het is duidelijk dat er dringend maatregelen moeten worden genomen om de impact van deze gebeurtenis te verzachten en te zorgen voor de belangen van de werknemers en de stad zelf.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments