maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

AZ Oostende kondigt verdubbeling van plaatsen op spoedafdeling aan

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende – In een belangrijke stap richting de geplande fusie heeft het AZ Oostende aangekondigd dat hun spoedafdeling binnenkort twee keer zo groot wordt. Met een investering van 1 miljoen euro wordt het aantal beschikbare plaatsen op de spoedafdeling uitgebreid tot 34.

Het AZ Oostende, dat binnenkort zal samensmelten met een ander ziekenhuis, heeft onlangs het nieuwe logo onthuld op de campus Damiaan. Dit symboliseert de aankomende fusie, die tot verdere verbeteringen en uitbreidingen heeft geleid, met name op de spoeddienst.

Tot voor kort had de spoedafdeling van AZ Oostende slechts 12 beschikbare plaatsen, wat dateerde uit 2012. Tijdens de COVID-19-pandemie werden nog eens 5 extra behandelingsruimtes toegevoegd om de toenemende druk op te vangen. Recentelijk zijn er echter nog meer uitbreidingen geweest, waaronder de integratie van de naburige huisartsenwachtpost en extra ruimtes voor triage, EKG en bloedafname.

De spoedafdeling is nu opgedeeld in drie soorten ruimtes: voor ambulante zorg, verblijvende zorg en urgente zorg. Bovendien is er nu een tweede reanimatiezaal beschikbaar, met plannen voor een derde zaal in 2024. Deze uitbreiding zal het totale aantal beschikbare plaatsen op de campus Damiaan verdubbelen naar 34.

Bernard Meyers, verantwoordelijke voor spoed, merkte op: “Deze uitbreiding is noodzakelijk omdat we jaarlijks 31.000 aanmeldingen hebben, en na de centralisatie van spoed op één campus verwachten we dat dit zal stijgen tot 50.000.” Dit komt neer op een gemiddelde van 130 patiënten per dag, en tijdens de zomermaanden kan dit zelfs oplopen tot 200 per dag.

Het ziekenhuis bereidt zich voor op een grote testperiode tussen 27 oktober en midden november, waarin de spoedafdeling van campus Serruys tijdelijk gesloten zal zijn en alles gecentraliseerd wordt op de campus Damiaan. Er zijn afspraken gemaakt met omliggende ziekenhuizen voor het geval er een onverwachte toevloed van patiënten optreedt, zoals tijdens een mogelijke corona-uitbraak.

Een ander opmerkelijk aspect van deze uitbreiding is de toevoeging van aparte boxen voor kinderen op de spoedafdeling. Dr. Saartje Bogaerts meldde dat er begin 2024 een apart compartiment met 5 kinderboxen wordt toegevoegd om de zorg voor kinderen te verbeteren. De bouw hiervan zal naar verwachting tegen de fusiedatum zijn voltooid.

Op dit moment werken er 36 mensen op de spoeddienst, maar dit aantal zal naar verwachting toenemen na de definitieve overheveling van de spoedafdeling.

bron: kw.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments