maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Atlantikwall Raversyde in Oostende opent natuurzone met adembenemend uitkijkpunt

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Op maandag 15 mei opende de Provincie West-Vlaanderen een gloednieuwe natuurzone met uitkijkpunt in het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende. De zone bevindt zich net ten oosten van het dorp Raversyde, tussen de Duinenweg en een smalle duingordel langs de Kustlaan.

Voorheen was dit een camping, maar nu is het in erfpacht gegeven aan de Provincie door het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Uitgevoerde werkzaamheden Met de heraanleg van de zone is de oorspronkelijke vochtige duinpan hersteld. Door het herstellen van de oorspronkelijke bodemniveaus is er meer ruimte gecreëerd voor natte natuur. De vrijgekomen gronden werden gebruikt om de duingordel aan te vullen, waardoor de natuurlijke kustverdediging is versterkt.

Recreatieve ruimte Dankzij de uitbreiding kunnen bezoekers van het provinciedomein het oorspronkelijke duinengebied (her)ontdekken. Een nieuw wandelpad brengt wandelaars langs de bunker, die opnieuw in de duinen is ingebed zoals het oorspronkelijk was. Bovenop de bunker is een uitkijkpunt gecreëerd waar bezoekers een panoramisch uitzicht van 180 graden op de zee en het domein hebben. Dit najaar worden er naast de bunker ook nieuwe speelelementen toegevoegd. Erfgoed, natuur en spelen worden op een unieke en natuurlijke wijze met elkaar verweven.

Batterij Antwerpen De nieuwe natuurzone maakte tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uit van Batterij Antwerpen. Deze batterij werd gebouwd door de Duitse troepen, net zoals de nabijgelegen Batterij Aachen die zich bevindt op de Atlantikwall Raversyde. Ze werd samen met andere batterijen ingezet om de haven van Oostende te beschermen en geallieerde landingen te voorkomen, maar diende ook als geschut ter ondersteuning van de troepen aan het Westelijk front. De bomvrije schuilplaats, de bunker, is nu het pronkstuk van het gebied.

Open Monumentendag Tijdens Open Monumentendag, op zondag 10 september, wordt het nieuwe gebied en de geschiedenis ervan extra in de schijnwerpers gezet. Op die dag worden er vertelwandelingen met acteurs, diverse workshops en straattheater georganiseerd. Vanaf het uitkijkpunt kunnen bezoekers met historische kijkers naar de zee turen.

Kosten Voor de uitvoering van de werkzaamheden heeft de Provincie een budget van ruim 500.000 euro vrijgemaakt. Daarnaast heeft de Provincie een Vlaamse subsidie van ruim 150.000 euro ontvangen. Het plan is in nauw

overleg met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Agentschap Natuur & Bos (ANB) en het MDK ontwikkeld. Ook de bewoners en jeugddienst van Oostende zijn betrokken bij het project. Het past binnen de principes van het natuurbeheerplan dat in 2018 is opgesteld door ANB.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments