donderdag, juni 13, 2024
spot_imgspot_img

Archeologen onderzoeken verdwenen schiereiland Testerep tussen Westende en Oostende

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

In een intrigerend archeologisch onderzoek trachten onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel de sporen te achterhalen van het verdwenen schiereiland Testerep, dat duizenden jaren geleden tussen Westende en Oostende lag.

Het verloren schiereiland, dat zich ooit uitstrekte van Westende tot Oostende, was ongeveer 1000 jaar geleden nog gescheiden van het vasteland door een brede getijdengeul. In deze geul voeren archeologen met metaaldetectoren om sporen van menselijke aanwezigheid te detecteren, met als doel een beter begrip te krijgen van hoe dit schiereiland in de loop der eeuwen verdween.

Hoofdonderzoeker Soetkin Vervust benadrukt de betekenis van dit onderzoek: “We willen te weten komen wanneer de getijdengeul niet langer actief was, zodat mensen zich hier konden vestigen en landbouw konden bedrijven. Deze kennis zal ons in staat stellen om de veranderingen in het eiland in kaart te brengen, aangezien er tegenwoordig geen spoor meer is van de ooit zo prominente getijdengeul. Zelfs het gedeelte dat in zee lag, is volledig verdwenen. Door te achterhalen wanneer de menselijke aanwezigheid begon, kunnen we de impact daarvan op de omgeving beter begrijpen.”

Dit onderzoek werpt niet alleen licht op het verleden, maar heeft ook aanzienlijke implicaties voor de toekomst van onze kustlijn. “We streven ernaar om de grootschalige dynamiek van onze kust beter te begrijpen,” vervolgt Vervust. “Tegenwoordig is de kustlijn een statisch landschap met dijken en hoogbouw, maar in het verleden was het veel dynamischer en natuurlijker. Door historische gegevens te bestuderen, kunnen we de impact van toekomstige uitdagingen zoals zware stormen en erosie beter voorspellen en beheren.”

Dit gebied heeft ook historische betekenis als voormalige frontlinie tijdens de Wereldoorlog, wat resulteert in vondsten uit die tijd, zoals kogelhulzen en obussen. Hoewel af en toe een middeleeuwse gesp of een nog oudere munt wordt ontdekt, is de hoop dat nog oudere artefacten zullen worden gevonden om dit langdurige onderzoek te ondersteunen.

bron: vrt.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

  1. ’t Hopen voe junder dat nie overal in de blauwe kliete te doen is. Wel benieuwd noa de resultaten. Juust upletten met die kogels uut den oorlog hé. Sommige koptjes zitn nog vul springstoffe. Good luck!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments