maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Actieplan tegen sigarettenpeuken levert Stad Oostende al 4.500 GAS-boetes op

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Het actieplan van de stad Oostende tegen sigarettenpeuken werpt vruchten af. In 2021 lanceerde de stad een actieplan tegen sluikstorten, waarbij de focus lag op het weggooien van sigarettenpeuken. Er moest dringend iets gebeuren om Oostende properder te maken.

Het plan omvatte zowel sensibilisering als preventie en handhaving. Overtredingen werden beboet en in totaal zijn er sinds 2021 al 4.442 GAS-boetes opgelegd. Ook minderjarigen (+16-jarige) worden sinds 2022 beboet via de GAS-procedure en worden in eerste instantie aangeboden om deel te nemen aan bemiddeling. In het kader van het UNDO-project vinden er op regelmatige basis controleacties plaats aan de schoolomgevingen en naburige pleintjes en bushokjes in de omgevingen van scholen.

Stad Oostende leverde ook zelf inspanningen, zoals het uitrusten van alle vuilnisbakken met een peukenring en het plaatsen van peukenzuilen waarin sigarettenpeuken kunnen worden achtergelaten en gerecycleerd. De testfase van deze zuilen in 2021 bleek een groot succes en daarom werden vorig jaar nog vijf peukenzuilen in het centrum bijgeplaatst.

Vraag is natuurlijk als er genoeg van die peukenzuilen voorzien zijn in Oostende? Ook het strand van Oostende blijft een probleem daar worden elke zomer nog steeds duizenden peuken weggegooid.

In 2023 zijn er tot nu toe 1.597 overtredingen vastgesteld op het weggooien van sigarettenpeuken. Ter vergelijking, in 2022 waren er in Brugge 137 vaststellingen en in Mechelen waren dat er 284 voor het bevuilen van de openbare ruimte. Het beleid van de stad Oostende werpt dus vruchten af in de strijd tegen sigarettenpeuken. Vraag is wel als boetes geven de juiste oplossing is, want Brugge of Mechelen zijn toch niet vuiler dan Oostende?

Burgemeester Bart Tommelein benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan het net houden van de stad, en dat regels geen zin hebben als ze niet worden gehandhaafd. Schepen van Handhaving Maxim Donck benadrukt dat een sterke handhaving ook belangrijk is als sluitstuk van een totaal project. De huurovereenkomst met Fresh Tray Services, dat de peukenzuilen plaatst en onderhoudt, wordt jaarlijks verlengd vanwege het succes van de zuilen.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments